Avointa dataa käytetään laajasti sekä julkisen hallinnon palveluissa että yksittäisten sovelluskehittäjien projekteissa. Sitä hyödyntämällä onkin tehostettu useiden organisaatioiden prosesseja ja saatu aikaan saatu aikaan monien elämää helpottavia sovelluksia. Sovellukset auttavat esimerkiksi säästämään aikaa, sillä pysäkillä odottelun sijaan voit tarkistaa karttasovelluksesta, missä kohtaa kulkuvälineesi on juuri sillä hetkellä menossa. Jotta avoimen datan lähes rajattomat käyttömahdollisuudet sekä hyödyt olisivat helpompia käsittää, olemme keränneet palvelumme sovellusgalleriaan paljon erilaisia esimerkkejä avoimen datan hyödyntämisestä.
Haluammekin nyt avoindata.fi:n sisältötiimin viimeisen työviikon kunniaksi esitellä palvelumme ylläpitäjien suosikkisovelluksia sekä esimerkkejä erityisen hienoista ja merkittävistä tavoista hyödyntää avointa dataa.
Nämä sovellukset sinunkin kannattaisi ottaa käyttöösi
Liikennesovelluksista avoindata.fi:n tiimin kestosuosikki on junat.net, joka näyttää asemien ja junien reaaliaikaiset aikataulut. Tiedot junien myöhästymisistä päivittyvät nimittäin nopeammin kyseiseen palveluun kuin VR:n aikataulunäytöille! Joten jos haluat olla edelläkävijä junamatkustamisessa, kyseinen sivu kannattaa merkitä kirjanmerkkeihin. Myös Liikennetilanne-palvelusta on ollut hyötyä erityisesti juhannuksen mökkireissun ruuhkien arvioimisessa. Eikä haittaa, vaikka oman asuinseutusi liikenne ei juhannuksena ruuhkautuisi, sillä se tekee ruuhkautuneiden teiden katsomisesta entistä nautittavampaa! Muita liikenteeseen liittyviä sovelluksia löydät sovellusgalleriamme Liikenne-kategoriasta.
Avoimesta datasta on apua lenkkisäidenkin arvioimisessa!
Yksi suosikeistamme on Sataako.fi-palvelu, josta näkee helposti yhdellä silmäyksellä sataako ulkona juuri sillä hetkellä, kun olet lähdössä ulos. Enää ei siis tarvitse tuijottaa ikkunasta ulos ja arvioida sataako siellä oikeasti vai ei. Toinen mainittava sääpalvelu on Tuulikartta.info, jossa voi tuulien lisäksi tarkastella kaikkia hienoja sääilmiöitä, kuten pilvipeitettä tai salamahavaintoja.
Erilaisia karttoja käytetään usein apuna datan visualisoimisessa. Jos haluat nähdä kuinka huimasti kartat ovat kehittyneet aikojen saatossa, kannattaa tutustua Vanhatkartat.fi-palveluun. Palvelusta löytyy vanhoja skannattuja karttoja koko Suomesta, alueesta riippuen jopa vuodelta 1928, ja voit vertailla vanhaa karttaa nykyiseen versioon. Onkin kiehtovaa katsella, miten oma kotiseutu on muuttunut ajan mittaan.
Jos kaipaa tarkempia karttoja retkeilyyn, hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Karttaselain.fi. Se on saatavilla useille eri alustoille, ja ilmaisessakin versiossa on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia. Oikeastaan retkeily ei ole edes edellytys Karttaselaimen käytölle. Supertarkoista ilmakuvista voi kotisohvalta käsin arvioida esimerkiksi sitä, onko naapurin autotalli sittenkin suurempi kuin oma.
Yksi avoimen datan tärkeimmistä hyödyistä on yhteiskunnan läpinäkyvyyden edistäminen
Tutkihankintoja.fi-palvelun avulla voit tarkastella, mihin valtio ja kunnat ovat käyttäneet verorahojasi. Jos kuntien tiedot kiinnostavat, kannattaa tutustua Kuntaranking.fi-palveluun. Palvelussa voi vertailla eri kuntia ja niihin liittyvää informaatiota, kuten työllisyyttä, muuttoliikettä, perheiden koostumusta ja paljon muuta.
Politiikan seuraamisestakin voi tehdä miellyttävämpää avoimella datalla. Ennen seuraavia vaaleja kannattaa ehdottomasti tutustua VoteOn-palveluun, jonka avulla voit seurata esimerkiksi eduskunnan äänestyksiä ja päätöksiä.
Yksi mielestämme kiinnostavimmista palveluista, mitä avoimella datalla ja dataa linkittämällä on saatu aikaan, on Sotasampo. Sotasammossa voit tarkastella Suomen sotien kulkua ja tapahtumia aikajanalla tai hakea esimerkiksi tietyn joukko-osaston tai henkilön tietoja.
Digi- ja väestötietoviraston nimiaineistot ovat avoindata.fi:n ylivoimaisesti suosituinta dataa. Senpä takia Sukunimi-info-sivusto ansaitsee myös tulla mainituksi. Palvelusta näet tilastoja oman sukunimesi yleisyydestä sekä tietoa esimerkiksi siitä, millä paikkakunnalla sinulla on eniten sukunimikaimoja. Täältä on kiva etsiä myös kavereiden sukunimiä, jotta voi sitten kertoa, mihin päin Suomea kannattaa suunnata, jos haluaa nähdä sukunimensä osana katuosoitetta.
Mainittavia sovelluksia olisi tietysti vieläkin enemmän, mutta niihin voi käydä tutustumassa sovellusgalleriassamme. Vaikka sisältötiimimme jatkaakin muissa projekteissa, meille saa edelleen kertoa uusista käyttösovelluksista! Ylläpito lisää ne palveluumme mahdollisimman pian.
Suuret kiitokset kaikille, jotka ovat jo ilmoittaneet meille omia kiinnostavia sovelluksiaan.
Kaikkea sitä voikin saada avoimella datalla aikaan!