Tässä osiossa kuvataan, mitä hyötyä tiedon jakamisesta ja avaamisesta voi olla yhteiskunnan eri osapuolille.
Digitaalinen tieto ei kulu käytössä, vaan sen arvon voi ajatella kasvavan, mitä useampi sitä hyödyntää. Organisaation jakaessa tietoaan laajempaan käyttöön, tulee organisaation ulkopuolisille tahoille, kuten yrityksille ja kansalaisille, mahdollisuus hyödyntää ja yhdistellä samaa tietoa omissa käyttötarkoituksissaan. Tiedon jakaminen on tietoyhteiskunnan tapa tehdä töitä yhdessä.
Julkisen hallinnon organisaatiot keräävät ja hallinnoivat tietoa lähtökohtaisesti lainsäädännössä säädettyä tehtävää varten. Näin ollen suuriakin tietovarantoja voidaan kerätä vain yhtä tai muutamaa tehtävää varten. Jakamalla näitä tietoja laajemmin muiden käyttöön voidaan saavuttaa merkittävää tuottavuuden kasvua ja toiminnan tehostamista. Lisäksi tietojen avaaminen voi luoda uusia mahdollisuuksia hyödyntää tietoja laajemmin yhteiskunnassa.
Tiedon jakaminen avoimena datana
Avoimen datan hyötyjä voi tarkastella eri tavoin, esimerkiksi taloudellisesta, sosiaalisesta, ekologisesta, poliittisesta tai suorituskyvyn näkökulmasta. Esimerkiksi ympäristöön liittyvien tietojen avaaminen edesauttaa kiertotaloutta, luonnonvarojen tehokkaampaa käyttöä ja luonnon monimuotoisuutta. Sen sijaan valtion budjetin ja ostotietojen avoimuus puolestaan tehostaa verorahojen käyttöä ja korruption torjumista.
Avoimesti käytettävissä olevat tietoaineistot
- osallistavat kansalaisia ja lisäävät aktiivisuutta,
- tehostavat organisaatioiden toimintaa ja suorituskykyä,
- mahdollistavat liiketoiminnan ja talouden kehittymisen uusien innovaatioiden ja palveluiden myötä,
- parantavat demokratiaa ja hallinnon läpinäkyvyyttä,
- helpottavat eri viranomaisten tekemää yhteistyötä sekä
- luovat mahdollisuuksia hyödyntää tietoa vapaasti omiin käyttötarkoituksiin.
Lisätietoa tiedon jakamisesta avoimena datana löydät seuraavista:
Mihin avointa dataa voi käyttää?
Avointa dataa voi hyödyntää kuka vain. Monet yritykset ja kehittäjät hyödyntävät avattua tietoa esimerkiksi erilaisissa palveluissa, sovelluksissa ja tutkimuksissa.
Esimerkkejä siitä, mihin kaikkeen avointa dataa hyödynnetään, löytyy muun muassa:
Tiedon avaamisen hyötyjä julkishallinnolle
Julkishallinnossa tiedon avaaminen ja avatun tiedon hyödyntäminen parantaa tiedon johtamista ja tiedolla johtamista, päätöksentekoa ja suorituskykyä sekä tehostaa julkisten palvelujen suunnittelua ja toteuttamista. Julkisen hallinnon ei tarvitse kerätä samoja tietoja useita kertoja esimerkiksi eri virastojen toimesta, vaan kerran kerättyjä tietoja voidaan hyödyntää useissa eri tehtävissä.
Sen lisäksi, että julkisen tiedon tulisi lähtökohtaisesti olla julkista ja saatavilla (Suomen perustuslaki 731/1999 12 § ja laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 621/1999), on tiedon avaamisesta hyötyä monille eri osapuolille, mukaan lukien tietoa avaava organisaatio itse. Tästä syystä kaikkien organisaatioiden on hyvä perehtyä tiedon avaamisesta saataviin hyötyihin.
Tietoa avaava organisaatio voi hyötyä tiedon avaamisesta esimerkiksi vähentyneiden tietopyyntöjen kautta. Sen sijaan, että organisaation resurssit kuluvat tietopyyntöihin vastaamiseen, voi resurssit suunnata muihin toimintoihin.
Avoin data avaa uusia mahdollisuuksia viranomaisyhteistyölle, kun dataa rikastetaan eri lähteistä ja organisaatioista tulevilla tiedoilla. Esimerkiksi Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) käyttää Patentti- ja rekisterihallituksen avaamia yritystietoja osana vaarallisten tuotteiden selvitystä ja viestintää.
Kun julkishallinnon tietovarannot ovat mahdollisimman laajasti ja avoimesti käytettävissä myös yli sektorien, voidaan
- säästää resursseja,
- kehittää ja tehostaa hallinnon sisäisiä prosesseja sekä
- parantaa datan laatua, kuvailuja ja löydettävyyttä.
Avattavien tietoaineistojen kartoitus- ja avaamisprosessien suunnittelu voivat jo itsessään kehittää organisaatiota. Usein kartoitusprosessin sivutuotteena kehitetään myös toimintaprosesseja, jossa kokonaisvaltainen tarkastelu poistaa esimerkiksi päällekkäistä työtä tai nostaa tiedon käsittelyn automaatioastetta. Yhteistyö suuren organisaation sisällä helpottuu, kun esimerkiksi eri osastot ja yksiköt voivat käyttää toistensa hallinnoimia tietoja aiempaa helpommin.
Lisätietoja julkishallinnon avoimesta datasta (englanniksi) data.europa.eu-palvelussa.
Tiedon avaamisen hyötyjä yhteiskunnalle
Avoimesti saatavilla olevat tietoaineistot lisäävät esimerkiksi julkishallinnon läpinäkyvyyttä ja vahvistavat luottamusta. Avoimen tiedon avulla vahvistetaan kansalaisten osallisuutta ja ehkäistään korruptiota.
Avointa tietoa hyödynnetään muun muassa tutkimuksessa, opetuksessa ja tiedotusvälineissä. Julkisen toiminnan ja sen tuottamien tietojen avoimuus lisää kansalaisten luottamusta julkisen hallinnon toimintaa kohtaan ja kehittää hallintoa kansalaisten antaman palautteen avulla.
Avoimen tiedon hyödyntäminen opetuksessa
Avoimet aineistot, avoimen lähdekoodin ohjelmistot sekä avoin tiedejulkaiseminen ovat vaikuttaneet suuresti opetukseen. Avoimia aineistoja hyödynnetään laajasti muun muassa maantieteen yliopisto-opetuksessa.
Nykyään opetuksessa voidaan esimerkiksi käyttää oikeita avoimia paikkatietoaineistoja keksityn datan sijaan. Opiskelijoita kannustetaan etsimään ja vaatimaan avoimia aineistoja ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja sekä jakamaan tuotoksiaan avoimesti eteenpäin. Lisätietoja tiedon hyödyntämisestä maantieteen opetuksessa.
Avointa tietoa hyödynnetään myös ammattikorkeakouluissa. Esimerkiksi Metropolia ammattikorkeakoulussa opiskelijoilla on ollut useina vuosina mahdollisuus osallistua kursseille, joissa ratkotaan tosielämän ongelmia avoimia tietoaineistoja ja rajapintoja hyödyntäen. Lisätietoja Metropolian ja HRI:n yhteistyöstä.
Myös Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskelijoita on aktiivisesti ohjattu hyödyntämään avoimia tietoaineistoja. Esimerkiksi, Kukkamäki, J., Mikkonen, A., Stormi, I. & Mäntyneva, M. (2020). Avoimen datan hyödyntäminen opetuksessa ja tutkimuksessa. Teoksessa J. Kukkamäki & M. Tarkkala (toim.), Avoin Häme. HAMK Unlimited Journal 25.8.2020.
Tiedon avaamisen hyötyjä liiketoiminnalle
Avoimista tietoaineistoista on paljon hyötyä yritysten liiketoiminnalle. Avoimesti saatavilla olevat tietoaineistot voivat vähentää yrityksen investointitarpeita ja säästää yrityksen resursseja merkittävästi. Yritysten ei tarvitse kerätä uudestaan sitä tietoa, jonka julkinen hallinto on avannut avoimena datana. Hyödyntämällä avointa tietoa yritykset voivat kehittää olemassa olevaa liiketoimintaansa ja luoda täysin uutta liiketoimintaa. Tämä voi tuottaa uudenlaista lisäarvoa yrityksen asiakaskunnalle tai laajentaa asiakaskuntaa entisestään. Samalla yritys voi työllistää uusia työntekijöitä, millä on oma tärkeä arvonsa yhteiskunnassa.
Lisäksi yritys voi avoimen tiedon avulla parantaa
- tiedolla johtamista,
- päätöksentekoa,
- suorituskykyä sekä
- tehostaa palvelujen suunnittelua ja toteuttamista.
Avoimen datan liiketoiminnalliset hyödyt ovat sekä suoria että epäsuoria. Suorat hyödyt ovat taloudellisia hyötyjä, jotka esimerkiksi lisäävät yrityksen pääomaa, työpaikkojen määrää tai tuovat kustannussäästöjä. Epäsuorilla hyödyillä tarkoitetaan esimerkiksi uusien palveluiden syntymistä, organisaatioiden toiminnan tehostumista ja liiketoiminnan kasvua.
Esimerkki: Maas Global Oy
Maas Global (englanniksi) myy asiakkaille kuukausimaksullista Whim-sovellusta, joka yhdistää julkista liikennettä, kaupunkipyöriä, takseja, yhteiskäyttöautoja ja auton vuokrausta. Yritys käyttää paikallisia kumppaneita palvelutuotannossaan.
Maas Global on maailman ensimmäinen yhtiö, joka tuottaa liikkumisen palveluna (engl. mobility as a service). Joulukuussa 2018 lanseeratulla palvelulla on tehty yli 20 miljoonaa matkaa. Maas Global hyödyntää avointa dataa reittien suunnittelussa ja aikataulujen tuottamisessa. Lisäksi Maas Globalin liiketoiminta perustuu pääsyyn muiden toimijoiden (lippu- ja maksu-)rajapintoihin. Niiden avulla se pystyy ostamaan lippuja esimerkiksi HSL:ltä ja myymään niihin perustuvia matkoja omassa sovelluksessaan.
Vuonna 2019 Maas Global voitti Euroopan "Future Unicorn Award" -kilpailun. Yksisarvisella (engl. Unicorn) viitataan yritykseen, jonka arvo on yli miljardi euroa. Lisätietoja Future Unicorn Award -kilpailusta (englanniksi).
Gispo Oy on suomalainen paikkatietoalan yritys, jonka tavoitteena on edistää avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen sekä avoimen paikkatiedon kehittämistä ja hyödyntämistä. Gispo tekee töitä paikkatiedon parissa elinkaaren eri vaiheissa ja hyödyntää aktiivisesti avointa tietoa konsultointi- ja koulutuspalveluissaan. Yritys on kasvanut niin Suomen sisällä kuin ulkopuolellakin.
Katso tallenne avoimen datan käytöstä paikkatietoalan yrityksissä.
Esimerkkejä avatun tiedon käytöstä ja hyödyistä
Useat kunnat ja valtionhallinto ovat julkaisseet ostolaskutietojaan avoimena tietona. Tämä on lisännyt vahvasti julkishallinnon toiminnan läpinäkyvyyttä ja mahdollistanut julkishallinnon organisaatioiden ostotoiminnan keskinäisen vertailun sekä edesauttanut osaltaan julkisten varojen huolellista käyttöä.
Ostolaskutietojen avoin saatavuus on mahdollistanut sen, että Valtiokonttori on voinut luoda käyttäjäystävällisen Tutkihankintoja.fi-palvelun, jonka kautta eri organisaatioiden tietoja on helppo vertailla keskenään.
Kuntien ja kuntayhtymien avoimet taloustiedot
Kuntien ja kuntayhtymien hyväksymät taloustiedot ovat saatavilla avoimena tietona rest-rajapinnan kautta JSON- ja XML-muodossa. Tämä on mahdollistanut sen, että Valtiokonttori on voinut luoda käyttäjäystävällisen Tutkikuntia.fi-palvelun. Näin näitä tietoja voi vapaasti hyödyntää joko raakadatana tai käyttöliittymän kautta esimerkiksi julkishallinnossa tiedolla johtamiseen ja toiminnan kehittämiseen.
Avoimet paikkatietoaineistot
Suomen ympäristökeskus (SYKE)
SYKEn avoimia aineistoja käytetään monipuolisesti suunnittelun ja päätöksenteon tukena, kuten esimerkiksi kaavoituksessa, erilaisten lupien käsittelyssä sekä hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnissa. Lisäksi aineistoja hyödynnetään tutkimus- ja opetusmateriaaleina yliopistoissa ja muissa oppilaitoksissa.
SYKEn paikkatiedot yhdistettynä muihin aineistoihin ovat käytössä myös viestintään ja ympäristötiedon jakamiseen tarkoitetuissa palveluissa, joita muun muassa ELY-keskukset ovat laatineet oman alueensa kuntia ja muita toimijoita varten. Esimerkkejä tästä on koottu Pirkanmaan ELYn sivustolle. Muita esimerkkejä sovelluksista, joissa SYKEn paikkatietoja käytetään ovat vesiaiheisen tutkitun tiedon lähde vesi.fi sekä merellisen tiedon hakemiseen ja katselemiseen tarkoitettu meriopas.fi.
SYKEn avoimia paikkatietoaineistoja voi ladata aineistopaketteina tai avoimia rajapintapalveluja hyödyntämällä. Näistä aineistoista on laadittu myös metatietokuvaukset. INSPIRE-direktiivin mukaiset latauspalvelut tarjoavat SYKEn INSPIRE-aineistot pääasiassa Atom-syötteen kautta GML-tiedostoina. WFS-suorasaantilatauspalvelu on julkaistu osasta aineistoja. SYKEn palvelusta ladattavat paikkatietoaineistot kuuluvat avoimen tietoaineiston käyttöluvan piiriin.
Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitoksen avoimia aineistoja hyödynnetään laajasti eri sektoreilla kuten julkishallinnossa, metsätaloudessa, rakentamisessa, navigoinnissa, ohjelmistojen suunnittelussa ja valmistamisessa, tutkimuksessa ja koulutuksessa. Myös erilaisessa harrastustoiminnassa avoimia aineistoja hyödynnetään laajasti.
Esimerkkeinä selainpalveluista:
Esimerkkeinä mobiilisovelluksista:
Kaupallisissa navigointisovelluksissa hyödynnetään myös avointa dataa.
Maanmittauslaitoksen kartta- ja paikkatietoaineistoja on saatavilla sekä rajapintapalvelusta että tiedostopalvelusta. Rajapintapalvelun kautta on saatavilla aina ajantasaisinta tietoa ja käytössä ovat esimerkiksi WMS-, WMTS-, WFS-, REST- ja OGC API Feature-standardit. Esimerkiksi Karttapaikka ja Paikkatietoikkuna ovat käyttöliittymiä, joissa hyödynnetään rajapintapalveluja. Tiedostopalvelun kautta saatavilla olevat tiedostot ovat tietyn ajankohdan aineistoja. Maanmittauslaitos on ohjeistanut tiedon hyödyntäjiä rajapintapalvelun ja tiedostopalvelun valinnassa.
Ilmatieteen laitos
Ilmatieteen laitoksen avoimet paikkatietoaineistot ovat saatavilla aineistosta riippuen joko lataus-, katselu- tai tiedostopalveluna. Suurin osa aineistoista on tarjolla koneluettavan INSPIRE-direktiivin mukaisen WFS-rajapinnan kautta. Yleisimmät säähavainnot ovat myös saatavilla erityisen käyttöliittymän kautta Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen kautta. Tämän lisäksi osa hilamuotoisista aineistoista on myös julkaistu Amazon AWS Public Datasets palvelun kautta.
Ilmatieteen laitos on koonnut sivuilleen esimerkkejä, jotka hyödyntävät avointa säätietoa.
Tilastokeskus
Tilastokeskuksen avoimet paikkatietoaineistot käsittävät tilastoalueita ja niihin yhdistettyjä tilastotietoja. Aineistot ovat saatavilla WMS- ja WFS-rajapinnalta, ja osa aineistosta on saatavana INSPIRE-direktiivin mukaisessa muodossa WMS-rajapinnalta ja uudentyyppiseltä OGC API Features rajapinnalta. Lue lisää Tilastokeskuksen avoimista paikkatietoaineistoista sekä niiden käytöstä.
Suomi.fi-palvelutietovarannon avoimet tiedot
Julkishallinnon tuottamia palveluja ja niihin liittyviä erilaisia asiointikanavia on kuvattu yhdenmukaisessa muodossa Suomi.fi-palvelutietovarantoon (PTV), joka on Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämä, julkishallinnon yhteinen ja keskitetty tietovaranto. Julkishallinnon organisaatiot ovat lakisääteisesti velvoitettuja käyttämään Palvelutietovarantoa, mutta yksityiset palvelutuottajat voivat myös käyttää palvelua käyttöehtojen puitteissa.
PTV:n tiedot ovat ajantasaista ja luotettavaa, täysin avointa ja maksutonta dataa. Palvelujen ja asiointikanavien tietoja ei tarvitse ylläpitää useissa järjestelmissä, vaan organisaatio voi käyttää PTV:ssä olevan palvelu- ja asiointikanavasisältönsä automaattisesti omissa palveluissaan avoimen rajapinnan kautta. Esimerkiksi Kela hyödyntää PTV:ssä olevia palvelupistetietojaan omassa palvelupistehaussaan hakemalla yhteispalvelun asiointipisteiden tiedot PTV:stä, jolloin tiedot päivittyvät suoraan kuntien ylläpitäminä Kelan palvelupistehakuun. Myös kansallisessa tekoälyohjelmassa AuroraAI:ssa kehitetyissä ratkaisuissa hyödynnetään palvelutietovarannon avoimia tietoja. Ohjelman toimikausi oli 31.1.2020–31.12.2022.