Usein kysytyt kysymykset

Avoindata-palvelu

Mitä on avoin data?

Avoin data on digitaalisessa muodossa olevaa koneluettavaa tietoa, jolla on avoin lisenssi. Lisenssin ansiosta data on kaikkien vapaasti käytettävissä mihin tahansa tarkoitukseen. Avoin data voi olla esimerkiksi väestötietoja, karttatietoja tai vaikkapa reaaliaikaista dataa bussien sijainneista. Voit selata palvelusta löytyviä avoimen datan tietoaineistoja täältä

Miksi minun kannattaa käyttää Avoindata-palvelua? Miksi en vain tee omaa avoimen datan portaalia?

Valmiin portaalin käyttäminen säästää kuluja, jolloin rahat voi suunnata esimerkiksi datan avaamiseen, avoimen datan laadun kehittämiseen ja kehittäjäyhteisön aktivointiin portaalin kehittämisen sijaan. Avoindatan ideana on tarjota ilmaiseksi tällainen palvelu kaikkien toimijoiden, niin ministeriöiden, kuntien, yhdistysten, yritysten kuin yksityishenkilöidenkin käyttöön.

Avoindata-palvelussa julkaistu data saa myös kansainvälistä näkyvyyttä, sillä kaikki palvelussa oleva data siirtyy edelleen Euroopan dataportaaliin.

Onko Suomen avoimella datalla kansainvälistä näkyvyyttä?

Euroopan dataportaali harvestoi kaiken Avoindatasta löytyvän datan, eli Suomi ja Avoindata-palvelu saa kansainvälistä näkyvyyttä sitä kautta. Lisäksi Avoindata-palvelua verrataan muiden maiden avoimen datan portaaleihin useissa eri vertailuissa joka vuosi, ja olemme pärjänneet vertailuissa hyvin.

Miten Avoindata-palvelua kehitetään?

Digi- ja väestötietovirasto kehittää palvelua käyttäjäkeskeisesti kokonaisketterän ohjelmistokehityksen menetelmällä.

Pyrimme aina kehittämään palvelua tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa. Ennen uusien toiminnallisuuksien tai parannusten toteutusta mietimme aina sitä, mitä hyötyjä käyttäjä toteutuksesta saisi, ja mitkä suunnitteilla olevista tehtävistä hyödyttävät käyttäjää eniten.

Päivitämme uudet ominaisuudet ja parannukset Avoindata-palveluun heti niiden valmistuttua. Palvelu siis todella kehittyy jatkuvasti.

Kuka palvelun tuottaa?

Avoindata on Digi- ja väestötietoviraston tuottama ja ylläpitämä palvelu.

Ketkä tuottavat palveluun dataa?

Kuka tahansa voi ladata palveluun avoimen datan tietoaineistoja. Suurin osa palvelusta löytyvistä tietoaineistoista on virastojen, kuntien ja muiden julkisen hallinnon organisaatioiden tuottamia. Myös erilaiset yritykset, yhdistykset sekä yksityishenkilöt voivat tuottaa avointa dataa ja jakaa sen Avoindata-palveluun. Voit selata palveluun dataa tuottavia organisaatioita täältä.

Kuka vastaa palvelun sisällöstä?

Tietoaineistoista, niiden päivittämisestä ja tietojen oikeellisuudesta vastaavat datan tuottajat.

Avoindata on Digi- ja väestötietoviraston tuottama palvelu. Palvelun ylläpitäjät huolehtivat muun muassa epäasiallisen sisällön poistamisesta, käyttöoppaasta ja sivuston toiminnallisuuksista. Voit antaa palautetta palvelusta yhteydenottolomakkeella.

Avoindata-palvelun käyttö

Pitääkö minun rekisteröityä käyttääkseni palvelua?

Ei tarvitse. Avoindata-palvelusta löytyviä tietoaineistoja voi selata, seurata ja ladata ilman rekisteröitymistä.

Rekisteröityminen vaaditaan vain, jos haluat lisätä palveluun tietoaineistoja, liittyä organisaation jäseneksi tai hallinnoida tietoaineistoja.

Mistä löydän apua palvelun käyttöön?

Apua palvelun käyttöön löydät käyttöohjeesta sekä usein kysytyistä kysymyksistä. Jos et löydä tarvitsemaasi, voit olla yhteydessä palvelun ylläpitäjiin yhteydenottolomakkeella — autamme mielellämme.

Miten lisään ostolaskudataa palveluun?

Ostolaskudatan lisääminen Avoindata-palveluun tapahtuu esimerkiksi näin:

  1. Valitse organisaatiostasi henkilö, joka tulee ylläpitämään aineistoja Avoindata-palvelussa. Kyseisen henkilön tulee rekisteröityä palvelun käyttäjäksi.
  2. Kun henkilö on rekisteröitynyt palveluun, hän voi pyytää ylläpitäjän oikeuksia haluamaansa organisaatioon kyseisen organisaation sivulta tai lisätä oman organisaationsa palveluun tuottajaksi.
  3. Tämän jälkeen kyseinen henkilö voi lisätä tietoaineistoja organisaatiolle.

Ohjeet tietoaineiston lisäämiseen löydät palvelun käyttöohjeista Lisää dataa tuottajalle -osiosta.

Muista antaa datalle avainsanat, jotta se on löydettävissä palvelusta. Muista lisäksi antaa datalle lisenssi, joka määrittelee datan käyttöehdot.

Jos olet lisäämässä ostolaskuja, tutustu myös muiden organisaatioiden lisäämiin ostolaskuihin.

Huomasin, että oppaasta puuttuu sisältöä. Miten toimin?

Ota yhteyttä palvelun ylläpitäjiin yhteydenottolomakkeella. Kerro viestissä mahdollisimman tarkkaan mitä oppaasta puuttuu. Palvelua kehitetään jatkuvasti, ja palaute on aina tervetullutta!

Löysin palvelusta linkin, joka ei vie mihinkään. Miten toimin?

Ota yhteyttä palvelun ylläpitäjiin ja kerro mikä linkki ei toimi.

Jos kyseessä on tietoaineiston linkki, ota yhteyttä kyseisen tietoaineiston ylläpitäjään.

Palvelua kehitetään jatkuvasti, ja palaute on aina tervetullutta!

Miten löydän tilastoja palvelusta?

Tilastot-sivulla voit tarkastella erilaisia palvelua koskevia tilastoja. Löydät sivulta esimerkiksi suosituimmat hakusanat ja katsotuimmat tietoaineistot sekä suosituimmat datan tuottajat. Yksittäisiä tietoaineistoja ja data-aineistoja koskevat tilastot näet niiden sivuilta sivupalkista.

Suosittu data

Mikä on palvelun suosituinta dataa?

Avoindata-palvelun suosituin tietoaineisto on Väestötietojärjestelmän suomalaisten nimiaineistot. Lisää suosittuja tietoaineistoja löydät Suosituimmat tietoaineistot -sivulta.

Miten löydän tiedon suosituimmista etunimistä?

Miten löydän tällä hetkellä voimassa olevat kuntien nimet?

Miten löydän sodissa kaatuneiden nimet?

Tietoaineistot

Miten löydän dataa palvelusta?

Voit joko selata dataa vapaasti tai käyttää hakua etsiäksesi tiettyjä tietoaineistoja, tuottajia tai käyttösovelluksia. Laajennetulla haulla voit määritellä tarkempia hakukriteerejä ja hakea dataa esimerkiksi tiedostomuodon tai lisenssin perusteella.

En löydä tarvitsemaani dataa Avoindata-palvelusta. Mitä voin tehdä?

Jos etsit tiettyä data-aineistoa, etkä löydä sitä Avoindatasta, ole ensisijaisesti yhteydessä kyseistä dataa tuottavaan organisaatioon.

Miten löydän muiden maiden tuottaman avoimen datan?

Avoindata-palvelu on tarkoitettu pääasiassa suomalaisen avoimen datan jakamiseen. Kansainvälisiä avoimen datan tietoaineistoja voit selata Euroopan dataportaalista, joka harvestoi ja listaa Euroopan maiden avoimen datan portaaleja

Miksi näen enemmän tietoaineistoja, kun olen kirjautunut sisään?

Kirjautuneena näet myös omien organisaatioidesi yksityiset tietoaineistot. Yksityiset tietoaineistot ovat tietoaineistoja, jotka on piilotettu muilta kuin organisaation jäseniltä esimerkiksi koska ne ovat vielä keskeneräisiä.

Mitä tarkoittaa, jos tietoaineisto on yksityinen?

Tietoaineiston lisännyt käyttäjä voi määritellä tietoaineiston yksityiseksi, jos hän ei halua julkaista sitä vielä kaikille. Syitä tähän voi olla esimerkiksi se, että siitä puuttuu joitakin tietoja tai käyttäjä haluaa testata tietoaineiston lisäämistä.

Huomioithan, että tietoaineistot kuuluvat aina jollekin tuottajalle, ja tuottajaorganisaation jäsenet näkevät myös kaikki sen yksityiset tietoaineistot.

Huomasin virheen tietoaineistossa. Miten toimin?

Ota yhteyttä tietoaineiston ylläpitäjään, ja kerro minkälainen virhe on kyseessä ja mistä tietoaineistosta virhe löytyy.

Voit ottaa yhteyttä tietoaineiston ylläpitäjään sähköpostitse käyttämällä sivun oikeasta reunasta löytyvää Anna palautetta -painiketta tai kopioimalla ylläpitäjän sähköpostiosoitteen tietoaineiston lisätiedoista.

Mitä ovat tietoaineistojen datakategoriat?

Datakategoriat ovat tapa luokitella avointa dataa erilaisiin teemoihin, kuten liikenne tai ympäristö ja luonto. Jokainen tietoaineisto kuuluu vähintään yhteen kategoriaan, mikä helpottaa datan löytämistä sivustolta.

Löydät Avoindatassa käytössä olevat kategoriat Tietoaineistojen kategoriat -sivulta.

Voit muokata kategorioita tietoaineiston Kategoriat-välilehdeltä. Valitse tietoaineistolle mielestäsi sopivat kategoriat ja valitse Tallenna.

Datan ylläpitäminen

Millaisia tilastoja voin saada omista tietoaineistoistani?

Näet jokaisen tietoaineistosi katselu- ja latauskerrat kunkin tietoaineiston sivulta. Tilastot-sivulta löydät lisäksi tietoja esimerkiksi suosituimmista tietoaineistoista.

Kaikki käyttäjät näkevät tietoaineistoja koskevat tilastot.

Voinko käyttää tiedostojeni linkeissä skandinaavisia kirjaimia? / Tukeeko Avoindata-palvelu IDNAa?

Et voi käyttää skandinaavisia kirjaimia tiedostojesi URL-linkeissä, sillä palvelumme CKAN-alusta ei tue skandinaavista merkistöä (tai IDNAa) tiedostolinkeissä. Voit kuitenkin käyttää skandinaavisia kirjaimia tiedostojen ja tietoaineistojen nimissä.

Datan tuottajat

Loin uuden organisaation, mutta se ei näy palvelussa. Mitä teen?

Organisaatiosi odottaa hyväksyntää ylläpidolta. Saat ilmoituksen, kun organisaatiosi on hyväksytty ja voit lisätä sille tietoaineistoja.

Jos et ole saanut vahvistussähköpostia organisaation luomisesta, tai jos organisaatiosi ei näy palvelussa, vaikka se on hyväksytty, ota yhteyttä palvelun ylläpitäjiin.

Miten palveluun rekisteröityminen ja tuottajan lisääminen tapahtuu, kun organisaatiota edustaa IT-toimittaja?

Tilanteessa, jossa organisaatio hyödyntää IT-toimittajan palveluita, tulee sekä organisaation että IT-toimittajan edustajan rekisteröityä ensin palveluun. Organisaatioiden tulee lisätä oma organisaationsa palveluun itse, jonka jälkeen organisaation ylläpitäjä voi lisätä IT-toimittajan edustajia ylläpitäjäksi kyseiseen organisaatioon.

Hain organisaation ylläpitäjäksi sähköpostiosoitteella kissafani@hotmail.com. Miksi pyyntöäni ei ole hyväksytty?

Käytä työsähköpostiosoitettasi aina kun haet työpaikkasi organisaation jäseneksi. Tällä tavoin ylläpitäjät voivat olla varmoja, että olet oikeasti organisaation jäsen.

Jäsenhakemusten käsittelystä vastaa kunkin organisaation ylläpitäjät. Hakemuksen käsittelyssä voi siis kestää hetki. Jos organisaatiolla ei ole ylläpitäjää, tai jos ylläpitäjä ei käsittele hakemusta järkevässä ajassa, palvelun ylläpito voi käsitellä hakemuksen. Ota siis ensisijaisesti yhteyttä organisaation ylläpitäjään, jos tiedät kuka hän on.

Jos hakemustasi ei ole käsitelty tarpeeksi nopeasti, tai jos sillä on kiire, voit olla yhteydessä palvelun ylläpitäjiin yhteydenottolomakkeella.

Jos hakemuksesi hylättiin, etkä tiedä miksi, ota yhteyttä palvelun ylläpitäjiin.

Henkilö X on vaihtanut työpaikkaa, mitä teen?

Jos henkilö on ollut tuottajaorganisaatiosi jäsen, voit poistaa hänen jäsenyytensä hallinnoimalla organisaation jäseniä organisaation sivun Jäsenet-välilehdellä. Sinun tulee olla organisaation Ylläpitäjä-jäsen, jotta voit hallinnoida organisaatiosi jäsenten oikeuksia sekä poistaa jäseniä. Jos työpaikkaa vaihtanut henkilö on ollut organisaatiosi ainoa ylläpitäjä, ota yhteyttä palvelun ylläpitäjiin ja selitä tilanne niin autamme sinua.

Muista myös tarkistaa, että kyseinen henkilö ei ole yhdenkään tietoaineiston ylläpitäjä. Tietoaineiston lisätiedoissa on ylläpitäjän yhteystiedot, jotka tulee päivittää tarvittaessa.

Millaisia tilastoja voin saada organisaatiostani?

Organisaatiolleni on määritelty alueellinen kattavuus. Mitä se tarkoittaa?

Alueellinen kattavuus määrittelee, kuinka suuren alueen tuottajan julkaisema data kattaa.

Alueellisen kattavuuden kategorioita on kolme: koko maa, maakunta, kunnat. Jos organisaatiosi julkaisemaa dataa ei ole mahdollista luokitella alueellisen kattavuuden mukaan, voit valita organisaatiollesi tuottajatyypin: valtionhallinto, julkinen palvelu, oppilaitos/tutkimuslaitos, yritys, yhdistys/säätiö, yksityishenkilö.

Voit muuttaa alueellisen kattavuuden organisaatiosi sivulta valitsemalla Muokkaa ja muokkaamalla kohtaa Alueellinen kattavuus/Tuottajatyyppi. Sinulla tulee olla Ylläpitäjän oikeuden omaan organisaatioosi, jotta voit muokata sen tietoja.

Harvestointi

Mitä tarkoittaa palvelun harvestointi?

Harvestoinnilla tarkoitetaan datan automaattista keräämistä eri sivustoilta yhteen paikkaan, kuten Avoindata-palveluun.

Avoindata-palvelu harvestoi esimerkiksi Paikkatietohakemistoa, jolloin Paikkatietohakemiston aineistot löytyvät ajantasaisina myös Avoindatasta. Harvestointi helpottaa datan löytämistä, sillä dataa voi etsiä keskitetysti yhdestä paikasta monen eri sivuston sijaan.

Harvesteri kopioi palveluumme vain tietoaineistojen metatiedot sekä linkit data-aineistoihin.

Mitä tarkoittaa, jos sisältöäni harvestoidaan?

Sisältösi harvestointi tarkoittaa, että datasi kopioituu automaattisesti Avoindataan päivittäin. Datasi on siis löydettävissä oman palvelusi lisäksi ajantasaisena myös Avoindatasta. Harvesteri kopioi palveluumme vain tietoaineistojen metatiedot sekä linkit data-aineistoihin. Varsinaisen datan ylläpitämisen voit siis edelleen hoitaa omassa palvelussasi, eikä Avoindatassa ole ylläpidettäviä kopioita datastasi.

Jos muokkaat tietoaineistoa omassa palvelussasi, tehdyt muutokset päivittyvät automaattisesti myös Avoindataan.

Jos haluat, että alamme harvestoida sisältöäsi, voit olla yhteydessä palvelun ylläpitäjiin yhteydenottolomakkeella.

Kaikki Avoindata-palvelun data harvestoidaan myös Euroopan dataportaaliin.

Mitä sisältöä Avoindata-palvelu harvestoi?

Avoindata-palvelu harvestoi muita Suomen avoimen datan portaaleita, esimerkiksi HRI:tä, Paikkatietohakemistoa sekä SYKEttä. Tällä hetkellä harvestoitavat lähteet näet Harvestointi-sivulta.

Harvestoidaanko Avoindata-palvelua jonnekin?

Kyllä. Euroopan dataportaali harvestoi kaikkia Euroopan alueen avoimen datan portaaleja, eli myös Avoindataa. Näin ollen kaikki Avoindata-palvelusta löytyvät tietoaineistot löytyvät myös Euroopan dataportaalista.